Farcim de poble els pressupostos participatius*

El 25 d’abril encetàrem els pressupostos participatius amb la il·lusió i la certesa de que les polítiques de transformació que necessita el poble vindran del poble o no vindran. Repartírem els tríptics, col·locàrem les bústies per a la recollida de les propostes, creàrem un vídeo explicatiu i anàrem a l’institut a explicar el funcionament dels pressupostos participatius a un alumnat entusiasmat i actiu, a més d’haver i continuar explicant les diferents formes de participació en les Jornades formatives Participa programades durant tot l’any. Des de la regidoria de Participació Ciutadana facilitem l’eina i la formació per a que les persones s’apoderen, participen i protagonitzen qualsevol decisió municipal que les afecta, individual i col·lectivament, però és la ciutadania qui ha d’apropiar-se de l’eina i convertir-se en subjecte del canvi a Bellreguard mitjançant la participació.

Si tenim una bona eina però no l’utilitzem, quedarà obsoleta, inservible i en desús. Lluitem contra les postures anacròniques que intenten desmobilitzar la participació de la població, perquè l’única participació que no serveix és la que no se fa.

Venim d’un silenci molt llarg que ens ha negat poder participar i decidir, que ens ha convertit en espectadors passius de les polítiques municipals i ens ha cosificat com a pesa d’un sistema demofòbic, com ens explicava Juanjo Giner en el taller de les Jornades Participa. Però a Bellreguard hem dit prou! El passat dimecres 10 de maig vam recollir 84 propostes ciutadanes per a invertir la partida destinada als pressupostos participatius (20.000€), propostes que naixen de les il·lusions de joves i majors, de treballadores i d’estudiants, de veïns i veïnes amb l’objectiu de millorar el nostre poble.

Del 23 de maig al 2 de juny són les votacions de les propostes valorades i preseleccionades tant pels tècnics de l’Ajuntament, que analitzaren la viabilitat, com pel Consell de Participació Ciutadana, que decidí quines s’ajusten més als paràmetres de la convocatòria. Del 23 de maig al 2 de juny hem de farcir els Pressupostos Participatius de poble, hem de votar la proposta que més ens il·lusione, la que estimem més encertada per al poble, però per sobre de tot hem de donar un missatge alt i clar: volem participar i anem a participar! No tenim por de dir la nostra!

Entenem que el govern municipal ha d’estar en les mans del poble, en aquest sentit la participació ciutadana ha de ser transversal i estratègica en la transformació del municipi. És un llarg camí que hem de recórrer junts, sense dreceres però sense pauses, amb constància, organització, formació i entusiasme.

Tot està per fer, tot és possible.

Aitor Alfonso, secretari local del BLOC – Compromís de Bellreguard

*Opinió publicada en el diari Levante-EMV, ed. la Safor, el 24/05/2017

Arxivat en: Participació Ciutadana i Transparència

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *