Comunicat de premsa

El col·lectiu local de Compromís per Bellreguard valorem erroni i molt esbiaixat el debat que s’ha generat al poble sobre la necessitat o no de refer les destrosses que ha produït la tempesta, en concret si refer o no el passeig marítim. Un debat que considerem de molt poca volada, de mirada ben curta i marcat per la histèria de la urgència per una banda i els interessos partidistes per l’altra. És evident que no hi ha una altra resposta a curt termini que no siga netejar i reparar, una solució instantània, necessària però insuficient, i entenem que l’Ajuntament ha estat àgil i resolutiu alhora de posar-se a treballar per pal·liar els desperfectes ocasionats pel temporal. En aquest sentit, no volem deixar d’agrair a l’alcalde Àlex Ruiz, el personal tècnic i administratiu, Serveis Municipals i Policia Local, qui han estat treballant incansablement els darrers dies per a tornar a tindre la platja el més prompte possible a disposició de la ciutadania, com així es pot comprovar.

Entenem que el debat i la reflexió col·lectiva que hem de fer és quin model de platja volem deixar a les generacions futures, quina és la línia a treballar al mig i llarg termini per a poder gaudir d’una platja sostenible; si seguim o no amb el depredador model urbanístic que hem estat alimentant durant dècades i que ha destrossat el nostre territori en ares d’un turisme massificat i temporal i d’un desenvolupament econòmic de totxo i formigó que ha beneficiat en gran part als interessos d’uns pocs i que ha condemnat a la resta.

Nosaltres entomem el debat amb serenitat, fermesa i mirada llarga, enfrontant-ho de cara, amb valentia per poder qüestionar-ho tot, repensar el model de platja i valorar alternatives. Compromís hem proposat de la mà de la ciutadania l’acord del Consell de Participació Ciutadana de crear un laboratori d’innovació ciutadana perquè ens cal un pla estratègic que passe per la supervivència de la nostra costa, un pla d’acció territorial determinant, amb accions concretes des de l’àmbit local al global, on ens replantegem de forma individual i col·lectiva la forma de viure i gaudir del nostre entorn. Els experts han de participar en aquest pla, han de marcar el camí, amb solucions d’altura, més enllà de mesures curt-placistes i refer forats, amb la complicitat dels representants polítics i la ciutadania.

Ha arribat el moment de prendre partit, hem de decidir com afrontem la vida i la supervivència del nostre territori, deixem-nos d’excuses, de discussions banals i epidèrmiques de molt poca volada i posem-nos a treballar en solucions sostenibles des de l’estima i conservació del nostre entorn.